De Vrolijke Rollers met hun begeleiders. (foto: Peter Noy)
De Vrolijke Rollers met hun begeleiders. (foto: Peter Noy)

‘Ineens stond burgemeester Hellegers voor mijn neus’

  •   546 keer gelezen   Human Interest

ODILIAPEEL | Maandag 29 november 2021 stond vrijwilligster Mies Nikkelen-Martens (75) in de keuken van ‘t Peelhonk. Toen ze zich omdraaide stonden daar ineens de toenmalige burgemeester Henk Hellegers en wethouder Maarten Prinssen voor haar neus. In een opwelling dacht ze dat er iets heel ergs was gebeurd. “Ik was zo verbaasd dat ik van de hele speech niets heb meegekregen. Pas nadat Annelies Emonds (63), voorzitter van de Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel, het woord nam, drong het tot me door dat ik ‘Vrijwilliger van het jaar’ was geworden”, vertelt Mies Nikkelen. 

door Peter Noy

Nu kan ze er hartelijk om lachen en is ze ook verguld met de vrijwilligerspenning van de gemeente Uden. Mies Nikkelen heeft ruim veertig jaar als leerkracht in het basisonderwijs in Odiliapeel gewerkt en heeft zich de laatste jaren met hart en ziel ingezet voor het vrijwilligerswerk. “Vanwege veranderingen in de zorg zijn we in 2014 door de gemeente gevraagd om activiteiten voor de inwoners van Odiliapeel te organiseren. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel”, zegt Mies met een glimlach. ”We hebben veel tijd en energie gestoken in het opstarten van deze werkgroep. Ik heb helemaal niks met de lintjesregen, maar het ontvangen van deze vrijwilligerspenning is dan een mooi compliment.” De stichting is officieel op 9 februari 2017 door enkele mensen van de KBO opgericht; Fons Braks, Peter Claassen en Mies Nikkelen.

Rolstoelwandelen
Wekelijks worden er voor de inwoners van Odiliapeel in ’t Peelhonk tegenover Terra Victa allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder rummikuppen, kaarten of (rolstoel)wandelen. ’s Ochtends kan men creatief bezig zijn, bloemschikken, spelletjes spelen of herinneringen ophalen. Ook is er aan het einde van de middag een buurtsoepje en op vrijdagmiddag een warme maaltijd. Vanmiddag komen tien rolstoelers met hun begeleiders bij ’t Peelhonk bijeen om van daaruit een mooie wandeling door Odiliapeel te maken. De wandelgroep noemt zich ‘de Vrolijke Rollers’ en komt wekelijks bij elkaar. “Samen met Wil Maas organiseer ik deze wandelingen”, vertelt Mies. “We hebben daarvoor ruim voldoende vrijwilligers, ze voelen zich allemaal erg betrokken bij onze groep.” Annelies voegt daar aan toe dat het ook gezellig moet zijn voor de vrijwilligers. “Er zijn binnen Zorg & Welzijn in totaal ruim zestig vrijwilligers. Daar moet je zuinig op zijn, die moet je een keer verwennen en regelmatig aandacht geven. Als iemand ziek is sturen we een beterschapskaartje of brengen een bos bloemen. Komende zaterdag hebben we een vrijwilligersbijeenkomst, maar ook tijdens de sinterklaasavond, nieuwjaarsreceptie en de ‘Dag van de Vrijwilligers’ geven we onze vrijwilligers extra aandacht. We hebben ze zo hard nodig, we kunnen niets zonder deze vrijwilligers”, aldus Annelies.

Gevulde koeken
Mies Nikkelen is er bijna dagelijks en komt met haar elektrische fiets vanuit Uden. “Ik moet toch van de straat zijn”, knipoogt Mies, en schenkt nog een kopje koffie in. Ze vindt zelf dat ze het leukste werk heeft. “Er is nooit iemand die mauwt, ze houden van een grapje en kunnen goed met elkaar overweg.” Veel mensen, die alleen zijn of zich eenzaam voelen, zien een bezoek aan ’t Peelhonk als een uitje. Annelies merkt op dat in sommige gevallen daarmee de mantelzorger wordt ontlast. “Ze laten duidelijk merken dat ze het gezellig vinden en komen trouw iedere week.” Rond half vier komt de wandelgroep terug bij ’t Peelhonk en nestelt zich aan twee grote tafels op het terras achter ’t Peelhonk. Naast koffie en thee worden er gevulde koeken uitgedeeld. Deelneemster Angelie de Vocht (56) vond het een mooie wandeling. “We zijn naar de vijver in de Beukenlaan gelopen. Iedere week lopen we een andere route en komen op plekken waar je normaal niet komt. Ook worden we soms uitgenodigd om ergens koffie te komen drinken, dat is erg leuk”.

Geschikte zorglocaties
Annelies en Mies geven aan dat het hun ultieme wens is dat de wat oudere mensen uit Odiliapeel daar langer zelfstandig kunnen blijven wonen en niet, wanneer ze hulpbehoevend zijn, naar elders moeten verhuizen. Daarvoor zouden geschikte zorglocaties of zorgwoningen beschikbaar moeten komen in Odiliapeel, vinden de twee. Op dit moment zijn die mogelijkheden er niet. Naast een ontmoetingsplek voor ouderen organiseert de stichting ook activiteiten voor jongeren. “We organiseren een circus en ook de kinderen van de naastliggende basisschool komen regelmatig naar de moestuin om actief mee te helpen”, vertelt Annelies niet zonder trots. “We zijn er voor mensen van nul tot honderd jaar. Regelmatig worden er (taal)cursussen en workshops gehouden of wordt een spreker uitgenodigd om een bepaald thema uit te diepen, denk aan drugsproblematiek.” Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.zorgenwelzijnodiliapeel.nl.

Afbeelding
Koffie, thee en gevulde koek op het terras. (foto: Peter Noy)

Advertentie
Meer berichten