Nieuws

Het is zover: 29 maart, opening kabouterpad

Het is zover; we kunnen het kabouterpad gaan openen !
Na een wat trage start werden er - na een ware mediacampagne- vanuit alle hoeken van het land kabouters aangeboden. Zoveel dat we ze lang niet allemaal zouden kunnen plaatsen. Toen zich ook nog een geweldig aantal vrijwilligers meldde om o.a. de kabouters mee te repareren en van een nieuw likje verf te voorzien konden de plannen  verder uitgevoerd gaan worden.


Daarom onderstaande uitnodiging - voor iedereen-  voor de feestelijke opening.    

Lees meer »

Kabouters gezocht voor het kabouterpad

Het duurt nog even maar het is de bedoeling dat er in de eerste maanden van het nieuwe jaar hard gewerkt gaat worden aan een kabouterpad in de bossen van Odiliapeel. Om de route aantrekkelijk te maken zijn er nog heel wat kabouters nodig.  Dus.... 

Lees meer »

Meld je aan voor de

lunch voor mantelzorgers

uit Odiliapeel

 

Veel mensen die hun partner, kind, buurman of ouders helpen vinden dat heel vanzelfsprekend en zien zichzelf niet als ‘mantelzorger’. Maar toch zijn zij mantelzorger en verdienen zij ook een beetje aandacht!


Om mantelzorgers in het zonnetje te zetten verzorgen wij, Stichting Zorg en Welzijn, Doriene van ONS welzijn en dorpsondersteuner Maaike, op dinsdag 7 november tussen 11.00 en 14.00 uur een lekkere lunch. We hebben Mantelzorgmakelaar Ria de Vent uitgenodigd om wat te komen vertellen over hoe je de regie en balans tussen werk, privé en mantelzorg kunt houden.


Ben je mantelzorger en zou je het leuk vinden om zelf een keer in de watten gelegd te worden?

Geef je dan snel op! Dit kan tot uiterlijk 30 oktober bij:


Annelies Emonds van Zorg en Welzijn       óf        dorpsondersteuner Maaike Riswick:
06-12275261                                                              maaike.riswick@gemeentemaashorst.nl
                                                                                      06-42494589

Tot 7 november!

29-9-2023


Kom ook -nog- even een kijkje nemen tijdens de fittestdagen in Terra Victa

Morgen, zaterdag 30 september kan het nog, vrij binnen lopen in Terra Victa, tijdens de fittestdag waar je allerlei informatie kunt krijgen over gezondheid. 

29-9-2023


Stem op ons.

Dat kan tot 26 september!

4-9-2023


Jungleweek bij dagontmoeting Peelhonk

 

Bij Zorg en Welzijn Odiliapeel werd in de week van 21 tot en met 25 augustus de jungleweek georganiseerd voor de gasten van de dagontmoeting.

 

Op woensdag daarvoor gingen al enkele vrijwilligers op pad om bamboe te halen.

Een volle aanhanger bamboe ging richting Peelhonk. De gasten waren al bezig met het tekenen en kleuren van mooie jungledieren. Zaterdag hebben vele vrijwilligers de tuin omgetoverd tot een ware jungle.


Maandagmorgen starten we met junglemuziek waar actief aan werd mee gedaan op het begeleiden
van ritme. ‘s Middags werd er gewandeld door de bossen waar overal mooie tekeningen hingen die gemaakt waren door de gasten. De middag werd afgesloten met een auberginesoep met junglestokjes en slangenbroodjes die in de ochtend al gemaakt waren door de gasten.

 

Op woensdag gingen vele samen met vrijwilligers op pad naar ZOO Parc in Overloon. Wat een mooie
dag was dit. Mooi weer, lekker wandelen en vele dieren gezien. Bovendien samen geluncht in het
park en een terrasje gepikt samen. Rond 16.00 uur koersten we terug naar Peelhonk waar de
kookgroep een junglemenu had klaar staan. Heerlijke pindasoep, broodjes ham en wat niet kan ontbreken op een warme dag een heerlijk ijsje en natuurlijk heerlijk fruit. Een vermoeiende maar geweldige dag.


Vrijdag, alweer de laatste dag. Deze begint met somber weer, onweer en regen in de jungle. De
dieren gingen schuilen in de huiskamer van Peelhonk waar het programma verder ging. Fruitspiesen
maken samen met de gasten met op de achtergrond de junglemuziek. De middag stond weer in het teken van muziek met ook een jungle tintje. Afgesloten met een junglemenu, pindasoep, risotto, bietensalade, kousenband met tomaat en ui, spare ribs en kippenpoot. Het jungletoetje was zeer geslaagd en zag er ook erg mooi uit.

 

Wat hebben de gasten en vrijwilligers genoten van deze week. We kunnen terugkijken op een geslaagde jungleweek die we konden realiseren door de inzet van vele vrijwilligers. Dankjewel.

 

26-8-2023


Nieuwe wijkagent

Peter van Bohemen is de nieuwe wijkagent voor Volkel, Odiliapeel en Uden Zuid.
Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 518 107 75 en via e-mail: peter.van.bohemen@politie.nl

14-7-2023


Fittestdagen in Odiliapeel

doe je mee?

 

Wij nodigen jullie graag uit voor onze aankomende fittestdagen

op 29 en 30 september in Odiliapeel

 

Het belooft een gezellig evenement te worden vol met plezier, uitdaging en gezondheid.

Tijdens deze fittestdagen krijgen jullie de kans om je fysieke conditie te testen en inzicht te krijgen in je gezondheid. Of je nu een fanatieke sporter bent of net begint met je fitnessreis, er is voor ieder wat wils. We hebben allerlei activiteiten en tests gepland, zoals conditietesten, bloeddruk- en cholesterolmetingen, gesprek rondom voeding, ogen- en orentest en nog veel meer.

 

Maar het draait niet alleen om de tests en metingen. Het is ook een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, te ontdekken wat er is op het gebied van gezondheid in Odiliapeel en te genieten van een gezellige en energiek sfeer. Onze ervaren trainers, coaches en andere professionals en vrijwilligers staan klaar om jullie te begeleiden, tips te geven en jullie te inspireren om het beste uit jezelf te halen.

 

Aanmelden kan tot 4 september !

 

We kijken er naar uit om jullie allemaal te verwelkomen op de fittestdagen in Odiliapeel. Laten we samen werken aan een gezonde en actieve levensstijl!

Met sportieve groeten,

Het team van de fittestdagen in Odiliapeel 

6-6-2023


"oud" nieuws

Ditmaal geen actueel nieuws maar wel iets wat we graag nog even onder de aandacht willen brengen:

Het team dat als derde is geëindigd tijdens De Peelse (dorps)Kwis 'Odiliapeel wit ut bitter' heeft de bijbehorende cheque toegekend aan onze beleeftuin.  Waarvoor alsnog onze hartelijke dank!

1-6-2023Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel bruist van activiteiten

Artikel uit o.a. Udens Weekblad

ODILIAPEEL -

Sinds de officiële oprichting van Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel op 9 februari 2017, wordt er flink aan de weg getimmerd om het voor de bewoners van Odiliapeel zo comfortabel mogelijk te maken. “Zo worden er wekelijks allerlei activiteiten in ’t Peelhonk georganiseerd waaronder rummikuppen, kaarten of (rolstoel)wandelen. ’s Ochtends kunnen mensen creatief bezigzijn, met onder andere bloemschikken, spelletjes spelen of herinneringen ophalen”, vertelt Annelies Emonds, voorzitter van Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel.

“Onze doelstelling is het bevorderen van zorg en welzijn voor iedereen die dit nodig heeft, van jong tot oud. Begin dit jaar is er, naast de gebruikelijke activiteiten in de Huiskamer, het rolstoelwandelen, de activiteiten in de tuin met de kinderen van basisschool Den Dijk, het buurtsoepje, de muziekmiddagen en het maandelijks diner, aandacht besteed aan dementie”, zegt Annelies niet zonder trots. “Deze avond was speciaal voor de vrijwilligers om informatie en handvatten te krijgen over dementie en hoe daar mee om te gaan. Hiervoor was theatergroep De Mens Tiejater uitgenodigd. Zij bracht dementie op herkenbare wijze in beeld met een vleugje humor. Daarbij kregen de aanwezigen allerlei tips en tricks aangereikt.” 

Op 11 februari was er een gezellige muziekmiddag georganiseerd, in samenwerking met KBO Odiliapeel. In het mooie versierde Ontmoetingsplein Terra Victa werd, samen met the Dutch Company, een gezellig feestje gebouwd. Prins Carnaval bracht met zijn gevolg een bezoek aan Terra Victa, waarbij de oudste inwoner van Odiliapeel, de heer Jo Straatman, een onderscheiding ontving. De 90-plusser liet zich deze middag niet onbetuigd en ging met de voetjes van de vloer. Annelies: “Muziek is welzijn en hoe meer welzijn hoe minder zorg.”

Op 10 maart, tijdens NL Doet, was er een beauty-verwendag voor de gasten van het Peelhonk. De bezoekers konden kiezen uit een gezichts- of voetmassage, een pedicurebehandeling, een manicure waarbij de nagels werden gevijld en gelakt en ook de haren konden worden gewassen en gekapt. Intussen zorgden de vrijwilligers van de kookgroep voor een gezonde lunch. Aan het einde van de middag togen de gasten stralend huiswaarts met een kleine attentie.

Uitbreiding van zorg
Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel gaat dit jaar verder in gesprek met gemeente Maashorst en zorgaanbieders om te kijken hoe ze de zorg in Odiliapeel verder kan uitbreiden, verbeteren of ontwikkelen. Naast de vragen rondom zorg, zijn er ook vraagstukken rondom welzijn. “Samen met het Peels Platform kijken we hoe we elkaar kunnen versterken. Ook Maaike, de dorpsondersteuner en Monique van ONS welzijn zijn hierbij betrokken”, zegt Annelies. Voor dit jaar staat nog een aantal activiteiten op de kalender. Zo is er voor de vrijwilligers een training in het duwen van rolstoelen. Op 2 juni komt het circus naar Odiliapeel. Tot slot is er op 29 en 30 september een fittestdag in Odiliapeel. Al deze activiteiten organiseert Zorg & Welzijn Odiliapeel samen met verenigingen en organisaties uit het dorp.

 

17 april 2023


Beauty Verwendag bij Zorg & Welzijn


Op vrijdag 10 maart zijn de bezoekers van de dagontmoeting van Zorg& Welzijn allemaal verwend. ’s morgens om 10 uur is iedereen welkom geheten met een kopje koffie en heerlijk stukje gebak; gemaakt door een vrijwilliger.
’s Middags een heerlijk hapje eten ook verzorgd door vrijwilligers. Vanaf 14:00 uur kwamen de vrijwilligers uit het dorp om de bezoekers te verwennen met hun specialisme.

 

De bezoekers konden kiezen uit:
Haren wassen - met een speciale muts waarin een vloeistof zat werd het haar in gemasseerd waardoor het vochtig werd. Daarna werd het haar geföhnd- wenkbrauw verven, nagels vijlen en lakken, handen masseren, schoonheids- en pedicurebehandeling en ook een voetreflexmassage ontbrak niet.


Tijdens de behandelingen ontstonden er mooie gesprekken. Alle bezoekers waren erg enthousiast en vonden het voor herhaling vatbaar.
Na afloop ontvingen alle bezoekers een leuke attentie namens Zorg & Welzijn. Alle vrijwilligers bedankt voor jullie medewerking. Mede dankzij jullie is het een zeer geslaagde middag geworden.

10 maart 2023


Gezellige middag met de Dutch Show Compagnie.


Op zaterdag 11 februari hebben we een super middag gehad in de mooi versierde zaal van Terra Victa. Deze middag werd aangeboden door Zorg & Welzijn en de K.B.O. Zij zorgden voor een hapje en een drankje en natuurlijk de geweldige topzangers/entertainers.


Annelies opende de middag met de volgende woorden: “ Muziek is Welzijn en hoe meer Welzijn hoe minder Zorg.”

 

En……deze middag was uitermate geschikt voor het welzijn van alle aanwezigen. Wat een gezellige sfeer door de verschillende muzikale optredens in steeds wisselende kostuums, passende bij de liederen: Volendams, Tirols, Nonnen enz.


Het publiek werd erbij betrokken, de zangers gingen de hele zaal door om contact te maken met iedereen. En wat gebeurde er….het publiek kon niet stil blijven zitten, inhaken en
meedeinen en ja, zelfs polonaises!!  Het was alsof iedereen ineens zo’n 25 jaar jonger was!!!!


Tijdens de middag kwam de prins, met partner en baby, en een afvaardiging van de Schaopenwaessers op bezoek. Het bleek dat de oudste inwoner van Odiliapeel, Jo Straatman, op deze middag aanwezig was. Hij kreeg van de prins een onderscheiding. Geweldig dat Jo, als 90 plusser, zelfs op de dansvloer te zien was!!

 

Na afloop van deze mooie middag volgen hier wat uitspraken van aanwezigen:
“gezellige middag, mooi gezongen, wat een mooie sketches, gemoedelijke sfeer, echt dorps, iedereen werd erbij betrokken, je mocht met de polonaise meedoen maar je hoefde niet als je niet wilde/kon, de sister act was wel heel super mooi met die non op de stoel”.


De conclusie is dat we vaker zo moeten kunnen genieten om jong te kunnen blijven!!!! Het is daarom fijn dat u in groten getale gekomen bent want zonder publiek kun je niets. Iedereen die deze middag heeft laten slagen: dankjewel!!!!

 

Carnavalsmiddag

Zorg en Welzijn Odiliapeel terugblik 2022 en vooruitzicht 2023!

 

We begonnen 2022 met de lockdown. Geen activiteiten door Corona. Heftig voor vele mensen. In deze tijd hebben we steeds contact gehouden met vele mensen uit Odiliapeel. Dit door te bellen en af en toe een kaartje in de bus.


In maart kan alles open. De ontmoetingsdagen kunnen weer starten en we deden we dan ook mee
met NL doet.
Met de daggasten en vrijwilligers naar dierentuin Ziezoo.
Een geslaagde dag die werd afgesloten met een heerlijk diner in Peelhonk, verzorgd door de
kookgroep.

15 juni openden we de deelkast. Hier kunnen mensen spullen inzetten die ze niet nodig hebben en
uithalen wat ze goed kunnen gebruiken.

Deze maand was het diner met een thema een Griekse maaltijd. deze was zeer geslaagd mede
doordat ook het weer meewerkte. Heerlijk buiten kunnen eten.

In september hebben we een uitstapje georganiseerd met de vrijwilligers. Samen naar Maashorst
waar we door de ranchers door het natuurgebied werden begeleid. Zeer interessant.
Deze middag werd afgesloten met een buffetje in Peelhonk.

Het kerst/oudejaar diner op 30 december was een succes. Iedereen kon zich opgeven voor dit diner.
Er werd culinair gekookt door de kookgroep. Zeer geslaagd.

Verder hebben we nog een relaxstoel kunnen aanschaffen. Gasten die tussen de middag blijven
kunnen lekker uitrusten in deze stoelen. Erg fijn.

Ook hebben we onze spelmaterialen uitgebreid. Vele verschillende spellen die het geheugen en
lichaam trainen.

Zijn actief geweest met school en kijken nu uit naar activiteiten die we in het vooruitzicht hebben.

Op 23 januari is er voor de vrijwilligers een informatieve avond hoe het beste om te gaan met
mensen met dementie. Deze avond wordt verzorgd door DeMensTiejater. Hier ontvangen zij
persoonlijk nog een uitnodiging voor.

Op 11 februari is een muzikale middag in Terra Victa met een carnavalesk tintje. Deze middag wordt
verzorgd door De Dutch Compagnie. Ook de carnavalsvereniging zal hierbij aanwezig zijn. De middag
wordt gratis aangeboden en is voor alle 50+ en begint om 14.00 uur tot 17.00 uur.

Hiervoor wel opgeven. Dit kan door:

- het briefje uit het Perodiekske in te vullen en in te leveren bij (brievenbus)Peelhonk

- bellen met Annelies Emonds 06-12275261

- het briefje in de brievenbus te stoppen op Beukenlaan 47 of

- door invulling van onderstaand formulier.

Dan hebben we de fitdag, hierover volgt meer.

Op 2 juni circus in het dorp. Zet die alvast in je agenda.

Verder zijn we aan het kijken hoe we het beste verder kunnen. We hebben nu professionele
ondersteuning van Brabantzorg. We hebben dorpsondersteuner Maaike van Riswick.
Wat hebben we nog nodig? Hier zijn we al mee aan de slag. Heb je zin om ons daarbij te helpen,
graag. Neem gerust contact op met ons.

 

31-12-2022

Ik kom op de muziekmiddag van 11 februari met ... personenvan 17 december tot 1 januari


Stichting Zorg & Welzijn kijkt vol verwachting vooruit


We kijken uit naar de activiteiten van december en van het nieuwe jaar. Eerst een korte terugblik op
afgelopen maand.


Op 25 november is er weer lekker gegeten in ’t Peelhonk. De kookgroep had een lekkere maaltijd
klaar gemaakt en de gasten hebben genoten van mooie muziek van Michel v. Rijn en Lindy Timmers.


Op maandag 28 november was het heerlijk middagje aangebroken voor onze gasten. Na de
rolstoelwandeling was er lekkers voor iedereen. Met leuke spelletjes, een klein kadootje van de
goede Sint en een heerlijk soepje, is een gezellige middag afgesloten. ’s Avonds was er een
informatieve avond over roken, alcohol en drugs. De avond was een initiatief van Zorg en Welzijn en
georganiseerd door Monique Vliexs (Ons Welzijn) en Maaike Riswick (dorpsondersteuner). Novadic-
Kentron verzorgde de avond.


We zijn blij met de tweede relaxstoel die nu in de huiskamer van ’t Peelhonk staat. Voor alle gasten die
even een moment van rust nodig hebben.


Stichting Compass komt bij ons in ’t Peelhonk kookworkshops verzorgen voor kinderen van de
basisschool. De eerste workshop staat gepland op 7 december. We hopen veel kinderen dan te zien!


Zangeres Pearl komt op maandag 12 december naar ’t Peelhonk voor gezellige, muzikale bijeenkomst
met onze gasten. Op 16 december worden onze gasten getrakteerd op heerlijke chocomelk. Deze
wordt aangeboden door Betty Heeren en Marion v.d. Elzen namens Campina. Lekker in de koudere
maanden.


Natuurlijk hebben we ook een kerstdiner. Een lekkere maaltijd, een sfeervolle huiskamer en goed
gezelschap. Wat wil je nog meer? Samen maken we er een mooie kerst van. Vind je het leuk om aan
te sluiten? Meld je dan voor 20 december aan bij Annelies Emonds (0612275261). Vergeet in deze
dagen de kerststalroute niet. Samen met Ons Welzijn hebben we een route gemaakt door het dorp
langs mooie kerststallen en fonkelende lichtjes.


We zijn al druk bezig met vooruit kijken naar 2023. In het nieuwe jaar gaan we verder in gesprek met
de gemeente en zorgaanbieders om te kijken hoe we de zorg in ons dorp verder kunnen uitbreiden,
verbeteren of ontwikkelen. Naast de vragen rondom zorg zijn er ook vraagstukken rondom welzijn.
Samen met het Peels Platform kijken we hoe we elkaar kunnen versterken. Ook Maaike, de
dorpsondersteuner en Monique van Ons Welzijn zijn hierbij betrokken. Uiteraard staan er al een
aantal activiteiten gepland.


Op 11 februari is er een muziekmiddag in Terra Victa. Deze organiseren we met ondersteuning van
het personeel van Terra Victa. Ook de carnavalsclub is er dan bij. Een vrolijke middag met muziek en
gekkigheid.


In maart organiseren we een lekkere verwendag voor onze gasten. Aandacht voor iedereen met een
kapper, schoonheidsspecialiste en wie weet wat nog meer. Onze gasten zullen er stralend uit gaan
zien.


Natuurlijk staat ook de fitdag nog op de planning en niet te vergeten: het circus. Per abuis is de
vorige keer de verkeerde datum vermeld. Het circus is voor iedereen, voor jong en oud.
Het circus komt naar de Peel op 2 juni!

 

1 dec 2022


Stichting zorg en welzijn blijft in beweging!


Allereerst willen we iedereen hartelijk bedanken voor de support die we hebben ontvangen van jullie
met de rabo club actie. Dankjewel daarvoor.


We gaan aan de slag voor de fitdag in Odiliapeel. Meer hierover volgt.

 

We blijven actief en zijn gestart met de taalcursus op dinsdag. Hieraan neemt menig inwoner van
Odiliapeel deel en zijn enkele weken gelden gestart met een tweede groep om op het juiste niveau
les te kunnen geven. Mooi om de vorderingen van de cursisten te zien en het enthousiasme
waarmee er wordt deelgenomen.

 

Zaterdag 17 september hebben we een uitstapje gemaakt met de vrijwilligers. Vanuit Peelhonk werd
er naar de maashorst gefietst en door ranchers werden we door het mooie natuurgebied begeleid.
Iedereen kon genieten van het mooie park en het heerlijke fietsen. De middag werd afgesloten met
een lekker hapje in Peelhonk. Een hele mooie dag.


Op 12 oktober was er bij de dag ontmoeting een muzikaal optreden van Jeanne van de Rijt en Ria
Toonen. Er werd volop genoten door de gasten van het mooie optreden. De komende maanden zal
er elke maand een muzikaal optreden zijn bij dag ontmoeting. 25 november treden Michel en Lindy
en 12 december zangeres Pearl op. Zie programma dag ontmoeting. Iedereen kan aansluiten en is
van harte welkom.


28 november is er een avond in Terra Victa over middelengebuik, dit in samenwerking van Ons
Welzijn en dorpsondersteuner. Iedereen is van harte welkom. (Zie ook het Periodiekske).

 

Ook willen we de kerststal-route realiseren aangezien dit vorig jaar een groot succes was. Wil je
meedoen, geef je op. Hoe meer er mee doen hoe leuker het wordt.
Dit kan bij Annelies Emonds 06-12275261 of Monique Vliexs 06-10413517

 

9 juni is het circus, zet die datum alvast in je agenda.

Zijn er nog mensen die willen aansluiten, dat kan. Neem contact op met Mies Nikkelen 06-25222449
of Annelies Emonds 06-12275261

 

Vrijwilliger worden: dat kan. Kijk op de site www.zorgenwelzijnodiliapeel.com of bel 06-12274261

25 okt 2022


Geef je op voor de mantelzorglunch!

Ben jij mantelzorger?

 

Dan ben je van harte welkom bij onze mantelzorglunch tijdens de dag van de mantelzorger op donderdag 10 november van 12.30 tot 13.30 uur in de woonkamer van 't Peelhonk.

Samen met andere mantelzorgers geniet je van een heerlijke lunch met muzikale omlijsting.

 

Je kunt je opgeven bij:

- dorpsondersteuner Maaike van Riswick, 06-42494589, maaike.riswick@gemeentemaashorst.nl of 

- wijkwerker Monique Vliexs van ONS Welzijn, 06-10413517, monique.vliexs@ons-welzijn.nl

 

We hopen je te ontmoeten bij de mantelzorglunch!

Vriendelijke groet namens de verschillende samenwerkingspartners

okt 2022


Zorg en Welzijn Odiliapeel in het nieuws

Onderstaand artikel is gepubliceerd in het Udens weekblad van woensdag 14 september
Onder het artikel staan nog meer bijbehorende foto's.

 

 “Ineens stond burgemeester Hellegers voor mijn neus”

 

ODILIAPEEL | Maandag 29 november 2021 stond vrijwilligster Mies Nikkelen-Martens (75) in de
keuken van ‘t Peelhonk. Toen ze zich omdraaide stonden daar ineens de toenmalige burgemeester
Henk Hellegers en wethouder Maarten Prinssen voor haar neus. In een opwelling dacht ze dat er iets
heel ergs was gebeurd. “Ik was zo verbaasd dat ik van de hele speech niets heb meegekregen. Pas
nadat Annelies Emonds (63), voorzitter van de Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel, het woord nam,
drong het tot me door dat ik ‘Vrijwilliger van het jaar’ was geworden”, vertelt Mies Nikkelen.
Door: Peter Noy

 

Nu kan ze er hartelijk om lachen en is ze ook verguld met de vrijwilligerspenning van de gemeente Uden. Mies Nikkelen heeft ruim veertig jaar als leerkracht aan de voormalige meisjesschool Sint Aloysius in Odiliapeel gewerkt en heeft zich de laatste jaren met hart en ziel ingezet voor het vrijwilligerswerk. “Vanwege veranderingen in de zorg zijn we in 2014 door de gemeente gevraagd om activiteiten voor de inwoners van Odiliapeel te organiseren. Dat leidde
uiteindelijk tot de oprichting van de
Stichting Zorg & Welzijn Odiliapeel”, zegt
Mies met een glimlach.

De vrolijke rollers met hun begeleiders

“Ik heb helemaal niks met de lintjesregen. We hebben veel tijd en energie gestoken in het opstarten
van de werkgroep. Het ontvangen van deze vrijwilligerspenning is dan een mooi compliment.” De stichting is officieel op 9 februari 2017 door enkele mensen van de KBO opgericht; Fons Braks, Peter Claassen en Mies Nikkelen.

 

Rolstoelwandelen
Wekelijks worden er voor de inwoners van Odiliapeel in ’t Peelhonk tegenover Terra Victa allerlei
activiteiten georganiseerd, waaronder rummikuppen, kaarten of (rolstoel)wandelen. ’s Ochtends kan
men creatief bezig zijn, bloemschikken, spelletjes spelen of herinneringen ophalen. Ook is er aan het
einde van de middag een buurtsoepje en op vrijdagmiddag een warme maaltijd. Vanmiddag komen
tien rolstoelers met hun begeleiders bij ’t Peelhonk bijeen om van daaruit een mooie wandeling door
Odiliapeel te maken. De wandelgroep noemt zich ‘de Vrolijke Rollers’ en komt wekelijks bij elkaar.
“Samen met Wil Maas organiseer ik deze wandelingen”, vertelt Mies. “We hebben daarvoor ruim
voldoende vrijwilligers, ze voelen zich allemaal erg betrokken bij onze groep.” Annelies voegt daar aan
toe dat het ook gezellig moet zijn voor de in totaal ruim zestig vrijwilligers. “Daar moet je zuinig op zijn,
die moet je een keer verwennen en regelmatig aandacht geven. Als iemand ziek is sturen we een
beterschapskaartje of brengen een bos bloemen. Komende zaterdag hebben we een
vrijwilligersbijeenkomst, maar ook tijdens de sinterklaasavond, nieuwjaarsreceptie en de ‘Dag van de
Vrijwilligers’ geven we onze vrijwilligers extra aandacht. We hebben ze zo hard nodig, we kunnen niets
zonder deze vrijwilligers”, aldus Annelies.

 

Gevulde koeken
Mies Nikkelen is er bijna dagelijks en komt met haar elektrische fiets vanuit Uden. “Ik moet toch van
de straat zijn”, knipoogt Mies, en schenkt nog een kopje koffie in. Ze vindt zelf dat ze het leukste werk
heeft. “Er is nooit iemand die mauwt, ze houden van een grapje en kunnen goed met elkaar overweg.”
Veel mensen, die alleen zijn of zich eenzaam voelen, zien een bezoek aan ’t Peelhonk als een uitje.
Annelies merkt op dat in sommige gevallen daarmee de mantelzorger wordt ontlast. “Ze laten duidelijk
merken dat ze het gezellig vinden en komen trouw iedere week.” Rond half vier komt de wandelgroep
terug bij ’t Peelhonk en nestelt zich aan twee grote tafels op het terras achter ’t Peelhonk. Naast koffie
en thee worden er gevulde koeken uitgedeeld. Deelneemster Angelie de Vocht (56) vond het een
mooie wandeling. “We zijn naar de vijver in de Beukenlaan gelopen. Iedere week lopen we een andere
route en komen op plekken waar je normaal niet komt. Ook worden we soms uitgenodigd om ergens
koffie te komen drinken, dat is erg leuk”.

 

Geschikte zorglocaties
Annelies en Mies geven aan dat het hun ultieme wens is dat de wat oudere mensen uit Odiliapeel daar
langer zelfstandig kunnen blijven wonen en niet, wanneer ze hulpbehoevend zijn, naar elders moeten
verhuizen. Daarvoor zouden geschikte zorglocaties of zorgwoningen beschikbaar moeten komen in
Odiliapeel, vinden de twee. Op dit moment zijn die mogelijkheden er niet. Naast een ontmoetingsplek
voor ouderen organiseert de stichting ook activiteiten voor jongeren. “We organiseren een circus en
ook de kinderen van de naastliggende basisschool komen regelmatig naar de moestuin om actief mee
te helpen”, vertelt Annelies niet zonder trots. “We zijn er voor mensen van nul tot honderd jaar.
Regelmatig worden er (taal)cursussen en workshops gehouden of wordt een spreker uitgenodigd om
een bepaald thema uit te diepen, denk aan drugsproblematiek.” Kijk voor meer informatie en
activiteiten op www.zorgenwelzijnodiliapeel.nl.

 

Koffie, thee en gevulde koek op het terras

september 2022


Heerlijke afsluiting van de vakantiemaand

Afgelopen maand stond in het teken van vakantie. We hebben deze afgesloten met een heerlijk Italiaans diner.

29-8-2022


 Ook in de zomermaanden blijft Zorg en Welzijn Odiliapeel actief. 

 

Activiteiten blijven de gehele vakantieperiode doorgaan, zie onze activiteiten kalender.

 

Wisten jullie dat:

- De dag ontmoeting maandag , woensdag en vrijdag is.

-Het buurtsoepje op maandag om17.00 uur is.

- Laatste vrijdag van de maand het diner om 17.00 uur is.

- We een deelkast hebben in Odiliapeel.

- Er elke woensdag wordt gewandeld, start vanaf de kiosk om 10 uur.

- Het buurtbenkske nog steeds gebruikt kan worden, dinsdag 10 uur.

- Er er vele activiteiten worden gedaan in samenwerking met IKC Den Dijk.

- Je altijd binnen kunt lopen voor een kop koffie.

- We ondersteuning hebben van een dorpsondersteuner: Maaike van Riswick

- Er op maandag een inloop spreekuur is in Terra Victa

- Er de eerste maandag sociale raadslieden aanwezig zijn die u kunnen helpen 

  bij vragen over bv belastingen, uitkeringen en toeslagen.

- Je bij Peelhonk grijpers en afvalzakken kunt lenen voor ophalen zwerfvuil.

 

Attentie!! De datum voor het circus is veranderd. In verband met de 

Peelse Proms hebbe we de datum aangepast. Deze is nu 

2 juni ipv 9 juni. Zo kunnen we 2 weekenden genieten van een leuke activiteit in Odiliapeel.

 

Noteer deze data alvast in uw agenda !

 

Zorg en Welzijn Odiliapeel wenst u een fijne vakantie

22 juni 2022


Druk op de afbeelding om het gehele artikel op DTV nieuws te lezen


DELEN = LIEF

Opening Deelkast op 15 juni

 

Soms lees je van die berichten waar je spontaan blij van wordt. Geloof me, dit is zo’n bericht! Gewoon omdat het je er weer even aan herinnert hoe makkelijk (én fijn!) het is om elkaar te helpen.

 

Op 15 juni om 15.00 uur opent in Odiliapeel de Peelse Deelkast. De kast is voor iedereen. Je mag er iets achterlaten, of iets ophalen, of allebei! Het doel is een ander blij te maken met spullen waar je zelf niets meer mee doet. 


Heb je spullen die je kunt missen en die je aan een ander gunt? Breng ze naar de kast! Ook boodschappen zijn welkom. Let er wel op dat de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. 

Neem iets mee uit de kast als je het goed kan gebruiken. De kast wordt gevuld met de bedoeling anderen te helpen, dus kom langs! Ruilen kan natuurlijk ook. 

 

Je vindt de Peelse Deelkast aan de voorzijde van het Peelhonk, in de nis onder het afdakje.

 

Heb je een vraag over de kast? Of een idee? Twijfel je of jouw product in de kast past?

Neem gerust even contact op met Joanne Hubers via 06-33315978.

 

25-5-2022


Terugblik op NL doet van dit jaar.


Update mei 2022

 

Komende maanden zijn we weer volop actief.

 

Zie ons mooie programma van de dag ontmoeting. We hebben een nieuwe activiteitenbegeleidster bij de dag ontmoeting. Zij gaat ons ondersteuning bieden om de vrijwilligers te ontlasten. Welkom Annemarie en veel succes.

We werken aan het circus en zijn bezig met het realiseren van de verdeelkast. Hier kunnen we nog  vrijwilligers voor gebruiken. Dus heb je interesse, geef je dan op.

Onze contactgroep op de koffie brengt vele bezoekjes bij mensen die dit op prijs stellen. Heb je behoefte aan een gezellig praatje, geef je op.

Op maandag het buurtsoepje om 17.00 uur Hier bent u van harte welkom.

Op 17 juni is er een extra diner gepland. Dit staat in het teken van Griekenland en Tadje zal deze dag zijn Griekse kookkunst laten zien. Heb je interesse, geef je alvast op bij Annelies Emonds

De tuin wordt door onze vrijwilligers netjes in orde gemaakt en we hopen snel dat we kunnen koken uit eigen tuin.

 

Zoals je ziet genoeg te doen. Heb je nog mooie thema'scdie wij als Zorg en Welzijn Odiliapeel misschien kunnen oppakken, meld het ons.

We hebben ook een nieuwe dorpsondersteuner, Maaike Riswick. Bij haar kun je terecht voor ondersteuning op vele fronten. Zij zal ook Zorg en Welzijn Odiliapeel ondersteunen bij vragen en organiseren van verschillende evenementen. We hopen dat ook zij Odiliapeel kan ondersteunen daar waar nodig is.

 

Wij wensen iedereen mooie zonnige dagen toe en tot ziens.

 

1 mei 2022


Update april 2022

 

Zorg en Welzijn Odiliapeel is weer volop actief. De dag ontmoeting is weer al vanouds en ook het buurtsoepje en het maandelijkse diner op de laatste vrijdag van de maand lopen weer.

 

De tuinactiviteiten zijn weer gestart met medewerking van  de schoolkinderen.

 

Op dinsdag zijn we gestart met een taalcursus voor arbeidsmigranten en iedereen die er behoefte aan heeft. Heb je interesse, geef dit door of loop gewoon binnen op dinsdag om 18.00 uur in Peelhonk.

 

We hebben meegedaan aan de landelijke opschoon dag samen met ons welzijn. Mocht je vaker zwerfafval willen ophalen, laat het weten. Zorg en Welzijn Odiliapeel heeft grijpers en afvalzakken voor groot en klein.  Deze kun je lenen. Tel: 06-12275261.

 

We hebben mee gedaan met NL doet. Een geweldige dag. Met vrijwilligers van Inner Wheel zijn we naar dierenpark ZIezoo geweest. Heerlijk rondgelopen onder het genot van een hapje en drankje, gezellig. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner in Peelhonk verzorgd door onze vaste kookvrijwilligers. Al bij al een geweldige dag en zeker voor herhaling vatbaar.

 

De contactgroep is de hele periode actief geweest. Behoefte aan een bezoekje, laat het weten. Dit kan via de site of Wilma van der Pas 06-51645182 of Jose Kroef 06-55793832.

 

In april wordt er weer gestart met het buurtbenkske. Gezellig bij buurten en elkaar ontmoeten. Koffie mag je zelf meebrengen. Deze wordt niet meer verstrekt door Zorg en Welzijn Odiliapeel.

 

Nieuwe initiatieven zijn de verdeelkast.  We willen deze plaatsen in het dorp en daar spullen inzetten die jij niet kan gebruiken maar iemand anders wel. Hiervoor zoeken we nog enkele enthousiaste vrijwilligers die dit samen met ons willen realiseren. We denken dan aan een timmerman die de kast kan maken en mensen die de kast steeds goed bijhouden. Heb je interesse, geef je op!

 

Dan zijn we bezig met het organiseren van een circus op 9 juni 2023. Wie wil ons helpen om dit te organiseren? Geef je op!

Voor meer informatie over de dag ontmoeting, neem gerust contact op met

Mies Nikkelen 06-25222449.

Voor meer informatie: Annelies Emonds 06-12275261


Zorg & Welzijn weer volop in actie!

We kunnen weer volop actief zijn. De dagontmoeting is weer gewoon open en er staan verschillende nieuwe projecten op de agenda.

 

Zo starten we op 8 maart om 15.00 uur een taalcursus in Peelhonk voor mensen die daar behoefte aan hebben. Je kunt daar nog bij aansluiten. Heb je interesse kom gerust of bel met ons meldnummer.

 

We doen mee met NL doet. Op 11 maart gaan we met de dag gasten van dag ontmoeting naar dierenpark Ziezoo en  sluiten de dag af met een lekker hapje in Peelhonk.

 

19 maart doen we mee met de landelijke opschoondag in samenwerking met Ons Welzijn.

 Vanaf 10 uur vertrekken we vanaf het schoolplein en gaan we samen op pad.

Dit willen we ook daarna voortzetten. Zijn er mensen die zich daarvoor willen inzetten, wij horen het graag. Geef je op!

 

We willen een verdeelkast realiseren. We zijn op zoek naar mensen die een kast kunnen maken en zich daarvoor willen inzetten. Wie wil ons helpen. Graag horen we van jullie.

 

Verder hebben we een circus volgend jaar 2 juni. We zijn hiervoor nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om dit mee te organiseren. Geef je op als je interesse hebt.

 

Zoals jullie zien een heel veel plannen maar zonder hulp gaat dit niet lukken.

 

Wil je deelnemen aan een activiteit  of je inzetten om een van de nieuwe projecten te ondersteunen, laat het ons weten. Geef je op door op onderstaande knop te klikken 

of bel gerust met ons meldpunt 06-38918699.

Voor meer informatie bel Annelies Emonds 06-12275261

24 februari


24 februari


(hulp bij) Psychische problemen in de familie

Kijk in onderstaande informatie of je hier misschien iets aan hebt. Er wordt ondersteuning geboden aan familie en naasten van mensen met psychische problemen. De eerste bijeenkomst is op 8 maart.

17-2-2022


Onze huiskamer is weer open.

Kijk in de agenda voor het programma

januari 2022


Nieuws 2021


Zorg & welzijn zoekt donateurs

Om bovenstaand bestand te printen kun je dit eerst downloaden. Dit doe je door op onderstaande Download knop te klikken.

 

Flyer Voor Elkaar

1 december


Mies Nikkelen vrijwilliger van het jaar!

Op maandag 29 november werd Mies Nikkelen verrast door een delegatie van de gemeente.

 

Met een smoes werd Mies naar het Peelhonk gelokt. De bedoeling was dat de rolstoelers en vrijwilligers in het Peelhonk zouden zijn en dat Mies dan werd gehuldigd. Door de Coronamaatregelen was dit niet mogelijk en moest er iets anders verzonnen worden. Dus werd gevraagd of Mies mee wilde kijken naar de andere meubel in Peelhonk.

Natuurlijk stond Mies klaar om te helpen. Daar stond haar echter een verrassing te wachten. Na even wat gekeken te hebben naar de meubels kwam daar de  burgemeester Henk Hellegers en wethouder  Maarten Prinssen om Mies te huldigen als vrijwilliger van de gemeente Uden.

 

Mies die altijd klaar staat voor iedereen en voor zich voor vele goede doelen heeft ingezet. Jarenlang heeft ze zich ingezet voor de verschillende koren in Odiliapeel Vroeger was dit het koor waar alle kinderen bij konden als z de eerste communie hadden gedaan, later werd dit jongerenkoor. Nog later werd dit koor Jaïr. Hiervan is Mies nog steeds lid. Dirigeerde jaren het ouderenkoor Levensvreugde.

 

Was mede oprichter van de Peel Missie Toer, vrijwilliger in de Binkhof in Velp, vrijwilliger bij het steunpunt  en mede oprichter van Chengetai Children.

 

Eind 2014 begin 2015 kwam Zorg en Welzijn Odiliapeel om de hoek kijken. Vanaf het begin is Mies daar intensief bij betrokken geweest.

 

Op maandag, woensdag en vrijdag is Mies het gezicht van Zorg en Welzijn Odiliapeel. Het gezicht van Peelhonk, het gezicht van de ontmoetingsdagen. De coördinator van de  vele vrijwilligers.

 

Mies geeft de mensen een fijn gevoel door haar spontane inzet, haar hartelijkheid, haar oprechtheid en zij weet de gasten het gevoel te geven er te mogen zijn. Dat ze er toe doen en dat ze blij is dat de gasten er zijn.

 

Voor Mies heel normaal, ze doet het gewoon. Toch Mies. Het is zo bijzonder wat zij doet. Geweldig.

 

We weten dat we als Zorg en Welzijn Odiliapeel het enorm hebben getroffen met iemand zoals zij. Daarvoor heel veel dank. Mies, Namens ons allemaal: Heel veel dank en dik verdiend! Proficiat!

29 november


Onze huiskamer is voorlopig gesloten

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen hebben we besloten onze huiskamer - voorlopig- tot 1 januari te sluiten.

28 november


Lunch voor Mantelzorgers.

oktober 2021

 

In het kader van de landelijke dag voor de mantelzorgers, vindt er dit jaar een lunch plaats voor deze mantelzorgers. De lunch vindt plaats op donderdag 11 november van 12-14 uur in Terravicta, en wordt georganiseerd door Ons Welzijn, stichting Zorg en Welzijn, en de gemeente Uden.  Opgeven voor maandag 8 november bij; Monique.vliexs@ons-welzijn.nl 06-10413517 of lucy.kerkhof@brabantzorg.eu 06-13457814


Even voorstellen

oktober 2021

 

Mijn naam is Lucy Kerkhof. Ik werk als activiteitenbegeleidster op maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagochtend,  bij de inloop van stichting zorg en welzijn in het Peelhonk. Tevens werk ik als dorpsondersteuner in het kader van het netwerk van voorzieningen van de gemeente Uden. Je kunt mij bellen/mailen met vragen over; wonen, welzijn, zorg, gemeentelijke voorzieningen etc..


Mijn telefoonnummer is:  06 1345 7814

Mijn mailadres is: lucy.kerkhof@brabantzorg.eu

 


Dinsdag 12 oktober om 19.30 uur : De Mens Tiejater

30 september 2021

Een avond over dementie voor mensen met dementie, mantelzorgers en alle inwoners van Odiliapeel.

 

Speciaal voor ons hebben ze hun programma aangepast om informatie te kunnen geven. Karin Willemse zal vertellen over haar ervaringen met het verlies van grip op haar leven. Zij schreef hierover een boek: Ontwarren. De Mens Tiejater zal u ludiek ontvangen en neemt u mee in de wereld van dementie op een mooie manier.

 

Bij voldoende interesse wordt er gekeken of we regelmatig een bijeenkomst kunnen organiseren. Het beloofd een mooie avond te worden. Kom gerust en wij ontvangen u met een lekker kopje koffie in de theaterzaal van het Peelhonk. We hopen u allemaal te mogen begroeten in het Peelhonk en kunnen we iets voor u betekenen, bel gerust: 06- 3891 8699.

 

Denk er wel aan: in het Peelhonk is de QR code nodig. 

 


We kunnen weer terug naar gewoon, OPEN !!

27 september 2021

Wat fijn dat we kunnen zeggen dat we in oktober weer open kunnen zoals we gewend waren.

 

Op maandag starten we met het soepje om 17.00 uur en op de laatste vrijdag van de maand een heerlijke maaltijd.

De dag ontmoeting breidt uit met vrijdagmiddag. Op maandag en vrijdag is het dus mogelijk om een hele dag naar de ontmoeting te komen.

 

Het buurtbenkske blijft gewoon doorgaan, de koffie die door Z&W werd verzorgd stopt vanaf oktober.

 

Iedereen kan spontaan binnen lopen om een kijkje te nemen in onze huiskamer, onder het genot van een lekker kopje koffie.

 

Van 30 september tot en met 7 oktober is het de week van eenzaamheid. In het dorp zijn al verschillende kaarten opgehangen met mooie spreuken en verder zullen er in deze week extra bezoekjes gebracht worden een mensen die dit op prijs stellen. Er zullen wat kaartjes bij mensen in de bus gedaan worden waarvan we hopen ze daar blij mee te maken. Weet u iemand, geef het aan ons door.

 

Op 4 oktober kan men gratis gebruik maken van het buurtsoepje om 17.00 uur. Wel graag even aanmelden bij Annelies Emonds 06-1227 5261 of Mies Nikkelen 06-2522 2449. Aanmelden kan ook via ons meldpunt : 06- 3891 8699.

 

Vanaf oktober beginnen we ook weer met de activiteitenkaart. De kosten voor deze kaart zijn € 25,- per maand. Deze is voor alle activiteiten, soepje en diner. In plaats daarvan kun je ook een strippenkaart aanschaffen van € 25,-. Hier wordt dan per activiteit € 2,50 van afgekruist

 


Nieuw telefoon nummer

Het telefoonnummer van ons meldpunt is veranderd. Dit is voortaan: 06 38 91 86 99.

 

25 juni 2021


- Voor ouder nieuws kijk in ons archief -