Week van de jonge mantelzorgers. 1 t/m 7 juni

Gepubliceerd op 13 mei 2024 om 08:45

In deze week wil het Team Preventiewerk Jeugd Maashorst de aandacht vestigen op de Jonge Mantelzorgers.
Dus ben of ken jij een jonge mantelzorger, lees dan vooral verder.

 

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de gemeente Maashorst worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door het Preventieteam Jeugd rondom de week van de jonge mantelzorger.

 

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. In een klas van twintig leerlingen betekent dit dat er statistisch gezien vijf jonge mantelzorgers in de klas zitten. De jonge mantelzorgers groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

 

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

 

In Maashorst  kunnen kinderen/jongeren van 6 tot 23 jaar zich aanmelden als jonge mantelzorger, je komt dan op een lijst waar je op de hoogte gehouden wordt van de activiteiten maar ook ieder jaar een cadeau krijgt.

Ben je een jonge mantelzorger, meld je dan aan door naar beneden te scrollen en onderstaande QR-code te scannen.

 

 

We horen graag van jullie

 

Team Preventiewerk Jeugd Maashorst

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.